Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ásott kút szivattyú

Ásott vagy gyűrűs kutakba telepíthető merülőmotoros búvárszivattyúk.
Gyors és pontos szállítás! 
Rendezés:
Cikkszám: 4104118
Rendelhető (3-5 munkanap)
161.600 Ft (127.244 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4104119
Rendelhető (3-5 munkanap)
180.600 Ft (142.205 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4104120
Rendelhető (3-5 munkanap)
220.000 Ft (173.228 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4104121
Rendelhető (3-5 munkanap)
225.900 Ft (177.874 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4104122
Rendelhető (3-5 munkanap)
252.300 Ft (198.661 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4104123
Rendelhető (3-5 munkanap)
161.600 Ft (127.244 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4104124
Rendelhető (3-5 munkanap)
198.300 Ft (156.142 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4104125
Rendelhető (3-5 munkanap)
205.000 Ft (161.417 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4104126
Rendelhető (3-5 munkanap)
227.600 Ft (179.213 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4144935
Rendelhető (3-5 munkanap)
174.900 Ft (137.717 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4144936
Rendelhető (3-5 munkanap)
184.700 Ft (145.433 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4144937
Rendelhető (3-5 munkanap)
194.200 Ft (152.913 Ft + ÁFA)

 

Tudnivalók az ásott kút szivattyúkról
 

Mikor használjunk ásott kút szivattyút?

Egyszerűen hangzik, de mégis fontos kiemelnünk, hogy az ásott kút szivattyúkat nagyobb átmérőjük miatt ásott kútba vagy gyűrűs lehet csak telepíteni, fúrt kútba nem. Ezen felül még ciszternákba, víztárolókba, esővíz gyűjtő edényekbe, aknába is beszerelhetjük és kerti tavak vízelvezetéséhez is kiválóan alkalmas. Áramláskapcsolóval kombinálva kerti locsolásra, öntözésre vagy automatikus öntözőrendszerekhez is alkalmazható, ha ciszterna vagy ásott kút a rendelkezésünkre áll. De akár egy házi vízmű részeként is funkcionálhat, valamint egy kisebb kaliberű mezőgazdasági öntözéshez is bátran használható. Háztartásokban, irodákban és kis vízigényű irodákban és intézményekben is hasznos társunk lehet. Tudnunk kell azt is, hogy egy ásott kút szivattyúval kizárólag tiszta víz szivattyúzható, ami nem tartalmaz lebegő szilárd részecskéket vagy különféle lerakódásokat, mint például homokot vagy agyaglerakódást. Az ilyen típusú közegekhez mindenképp szennyvíz szivattyút használjunk.

Felépítésükről fontos tudni, hogy úgy alakították ki, hogy a hűtésük köpenycső nélkül is megoldható legyen, a csőbúvár szivattyúkkal ellentétben. Az ásott kút szivattyúk típustól függően úszókapcsolóval és úszókapcsoló nélkül is elérhetők. Az úszókapcsoló folyamatosan a víz felszínén lebegve érzékeli a víz szintjét, így ez mindenképp előnyösebb lehet számunkra, főként, hogy ezáltal védelmet biztosít a szárazonfutás ellen.

Az ásott kút szivattyúkról köztudott, hogy kiváló ár-érték aránnyal bírnak, így ha szeretnénk egy igazán pénztárcabarát megoldást, akkor egy ilyen szivattyú mindenképpen jó választás lehet számunkra. Ezen kívül nagy előnye, hogy egyszerűen telepíthető és használható.
 

Hogyan kell telepíteni az ásott kút szivattyút?

Mikor belevágunk egy ásott kút szivattyú telepítésébe, van pár dolog amire érdemes odafigyelünk.

Először is elengedhetetlen, hogy leellenőrizzük a kút talpmélységét és a kút talpától minimum 30, de inkább 50 cm távolságra telepítsük a szivattyút. A beépítés előtt pontosan fel kell mérni a kábel hosszúságát, hogy elegendő lesz-e, mert ha nem, kábeltoldást kell majd végrehajtani. A telepítés során mindenképp használjunk egy 8-10 mm vastagságú PP leeresztő kötelet vagy egy masszív leeresztő láncot. Ha egy ásott kutat akarunk telepíteni, akkor soha ne lágy tömlőt ( ismertebb nevén: slagot), hanem mindig egy KPE csövet használjunk. A cső vagy elektromos vezeték leeresztésekor és kiemelésekor figyeljünk a cső épségére, mivel ha túl erősen rántjuk vagy húzzuk meg, akkor ez a kábel megrongálódásához vagy a csővezeték elrepedéséhez vezethet. A vezetékeket érdemes egymáshoz rögzíteni azért, hogy könnyebben tudjuk kezelni a későbbiekben használat alatt. Az ásott kút szivattyú telepítésének legvégén pedig a kutat mindig fedjük le biztonságunk érdekében.

Tehát a szivattyú telepítéséhez szerezzünk be minden fontos alkatrészt, pótalkatrészt és kövessük az utasításokat, de ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk biztosak benne, hogy meg tudjuk csinálni a telepítést, akkor mindenképpen forduljunk egy rutinos, hozzáértő szakemberhez.
 

Mi a különbség az ásott kút és a fúrt kút között?

Kiemelten fontos ismertetnünk a kutak közötti különbséget, hogy az igényekhez leginkább igazodó szivattyút tudjuk kiválasztani.

Az ásott kutakról a legfontosabb, amit tudni érdemes, hogy maximum 20-30 méter mélységűek lehetnek, ezért legfőképp öntözésre javasolják használatukat.

A fúrt kút ezzel szemben jóval mélyebbre van fúrva, akár 120 méter mélységre is, melynél már ivóvíz minőségű vizet találhatunk, valamint vízhozamuk is jóval nagyobb, mint az ásott kutaké.

Mivel elég nagy különbség van a fúrt és az ásott kutak között, ezért nem mindegy, hogy milyen szivattyút használhatunk általuk. Tehát az ásott kút szivattyúkat, önfelszívó szivattyúkat ásott vagy gyűrűs kutakhoz, míg a fúrt kutakhoz inkább búvárszivattyút kell alkalmazni nagy emelőmagasságuk miatt. Háztartásokban lévő fúrt kutak átmérője nem haladhatja meg a 125 mm-t, de 70-90 cm átmérőjű kutak már ásott kútnak számítanak.

Fontos megemlíteni, hogy az ásott kút szivattyút az különbözteti meg a búvárszivattyúktól, hogy teljesen más a felépítésük, mely természetesen a működésüket is meghatározza. Az ásott kút szivattyúknál a szívó rész és a hidraulika alul van, míg a motor felül található, mely a vizet a szivattyútesten belül felfelé szállítja. A víz hűti a motort és biztosítja a hőelvezetést. A búvárszivattyúk esetén a hidraulikát felül, a motort pedig a szivattyútest alsó részén találhatjuk. A búvárszivattyúk esetén a víz a hidraulika és a motor közötti szívókosáron át áramlik be a szivattyú hidraulikájába.
 

Mi a különbség az ásott kút és a mély kút szivattyú között?

Az ásott kút szivattyú csak egy bizonyos vízmélységig képes ellátni feladatát, kb. 10-20 méterig, ritkán fordul elő, hogy ennél mélyebbről képes dolgozni.

A mély kút szivattyú ezzel szemben azonban kifejezetten nagy, a 20 métert is meghaladó üzemi szintű kutakból is képes szivattyúzni.
 

Milyen ásott kút szivattyú márkákat tudunk ajánlani?

Rengeteg típus van az ásott kút szivattyúkból, ám a német Wilo és az olasz Pedrollo a leginkább kedvelt és elismert márkák, amiket tudunk ajánlani. Röviden be is mutatnák ezeket:
 

Pedrollo TOP-Multi 2 szivattyú

Ez egy nagyon környezetbarát és csendes üzemű ásott kút szivattyú, mely egy beépített kondenzátorral és hővédelemmel rendelkezik. Úszókapcsolóval és úszókapcsoló nélkül is egyaránt elérhető. Az úszókapcsoló a szintkapcsolás mellett véd a szárazonfutás ellen és állításával pedig növelhető a kútban lévő vízszint.

Mint ahogy az ásott kút szivattyúk, ez is tiszta víz és a szivattyú szerkezeti felépítésére kémiailag semleges folyadékok szállítására képes. Az üledékeket, valamint koptató részecskéket nem tartalmazó szilárd részecskék áramoltatására nem alkalmas. Magas hatásfoka és megbízhatósága révén háztartási, lakossági szektorban, illetve kisebb ipari alkalmazásoknál is használható.

Ház körüli és hétvégi telken végzett munkák elvégzéséhez, valamint nagyobb berendezések esetén az ipari szektorban vízkitermelési feladatok ellátására alakították ki. Zsompokból, medencékből, tartályokból és mélyebb kutakból való öntözésre, locsolásra, talajvíz átemelésre és ciszternákból való vízellátásra tökéletesen alkalmazható.

A Pedrollo TOP Multi ásott kút szivattyúkat egyrészt beépíthetjük vízgyűjtő építmények, aknák, tartályok, ciszternák és tározók aljzatára. Ebben az esetben 3 cm visszamaradó víz várható. Másodsorban pedig ásott kutakba és gyűrűs vagy téglával kirakott kutakba kötéllel leeresztve is telepíthetjük.
 

Wilo TWI5-306 szivattyú

Ezt a szivattyút kifejezetten gyűrűs és ásott kutakból való vízkiemelésre alakították ki, de ezenkívül ciszternákból, tartályokból és medencékből való vízelvezetésre is ajánlottak. Árasztáshoz, esőztetéshez, locsoláshoz, illetve háztartások vízellátásához is használhatjuk.

Nagy előnye, hogy TÜV minősítéssel – ami az egyik legismertebb minősítés Németország területén a minőségügy és biztonságtechnika területén belül - is rendelkezik, valamint erős motorjának köszönhetően halk működésű és jól terhelhető.

Mindenképpen olyan aknákba, tartályokba, víz- és esővízgyűjtő ciszternákba telepítsük, ami az időjárás viszontagságaitól - például a fagytól - védve van.
 

Pedrollo UP szivattyú

Ez a szivattyú háztartási, lakossági és mezőgazdasági területeken is felhasználható. Vízellátásra, öntözésre, tavakból és egyéb sekély víznyerő helyekről történő szivattyúzásra is ajánlott, de ezen kívül a mezőgazdasági szektorban túlnyomásos tartályokkal is előszeretettel használják. A Pedrollo UP szintén elérhető úszókapcsolós és úszókapcsoló nélküli kivitelben. Függőleges és vízszintes pozícióban is beépíthetjük, akár aknákba vagy ciszternákba is.

Ezek a legkedveltebb típusú ásott kút szivattyúink, ám érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy teljesen az Ön igényeihez idomuló szivattyút vásároljon meg.