Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kerti szivattyúk

Kerti önfelszívó szivattyúk, öntözési és locsolási feladatok megoldására a ház körül.
Rendezés:
Cikkszám: 4081221
Rendelhető (3-5 munkanap)
60.400 Ft (47.559 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4081222
Raktáron (azonnal átvehető)
53.900 Ft (42.441 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4081224
Rendelhető (3-5 munkanap)
65.700 Ft (51.732 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4081225
Rendelhető (3-5 munkanap)
71.500 Ft (56.299 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4143999
Utolsó 1 db raktáron (azonnal átvehető)
68.990 Ft (54.323 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4144401
Rendelhető (3-5 munkanap)
83.400 Ft (65.669 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4194279
Rendelhető (3-5 munkanap)
133.500 Ft (105.118 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4194280
Rendelhető (3-5 munkanap)
139.200 Ft (109.606 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4194281
Rendelhető (3-5 munkanap)
147.900 Ft (116.457 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4194282
Rendelhető (3-5 munkanap)
130.800 Ft (102.992 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4194283
Rendelhető (3-5 munkanap)
137.000 Ft (107.874 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4194284
Rendelhető (3-5 munkanap)
173.200 Ft (136.378 Ft + ÁFA)

 

Amit a kerti szivattyúkról tudni érdemes
 

Mikor alkalmazzunk kerti szivattyút?

A kerti szivattyúkat, más néven önfelszívó szivattyúkat kertes házakban és üdülőkben használjuk a tavaszi-nyári időszakban, ugyanis ezekkel a szivattyúkkal minden öntözési, locsolási és egyéb vízellátási feladatot meg tudunk oldani.

A vízellátást persze többféle vízforrásból meg tudjuk oldani, akár az esővizet is felhasználhatjuk erre a célra, ami rendkívül költséghatékony. Ilyen esetben a munkálatok elvégzéséhez mindenképpen szükséges lesz egy víztároló tartály és egy megfelelően kiválasztott kerti szivattyú. Ezen kívül akár magas gáztartalmú vízzel rendelkező kutakból, kerti tavakból vagy ciszternákból való vízátemelésre is alkalmasak, mert ejektoros (vagy másnéven jet rendszerű) szerkezeti kialakításuknak köszönhetően képesek felszívni a vizet. A kerti szivattyúk kutak esetén kb. 7-8 méter mélységű üzemi vízszint esetén használhatók, efelett már búvárszivattyút érdemes igénybe vennünk. Ha kis mélységű kútból akarunk velük vizet kinyerni, akkor egy nyomáskapcsolóval és egy lábszeleppel a visszafolyást megakadályozva akár egy házi vízmű ellátására is használhatók. Nagyon fontos, hogy a kerti szivattyúk a búvárszivattyúkkal ellentétben nem kerülhetnek vízbe.
 

Milyen típusai vannak a kerti szivattyúknak?

A kerti szivattyúknak három típusát különböztetjük meg:

 1. Ejektoros vagy más néven JET szivattyú: Ezek a szivattyúk a háztartásokban a legnépszerűbbek. Jellegzetességük, hogy akár gáz tartalmú folyadékok szivattyúzására is alkalmasak felépítésük révén. Háztartási nyomásfokozásra ez a típus tökéletes választás. Manapság ezek a leggyakoribb kerti önfelszívó kerti szivattyúk.

 2. Hagyományos centrifugál szivattyú: Ezek a szivattyúk nagyon hatékonyak, ha víz alapú és alacsony viszkozitású, kis méretű lebegő szilárd részeket tartalmazó folyadékok szállításáról van szó. Ezek nem konkrétan önfelszívó szivattyúk, de van szívóképességük, így szintén a kerti szivattyúk közé sorolhatók. Manapság ezeket már nem használják a mindennapokban kerti célokra.

 3. Oldalcsatornás önfelszívó szivattyú: Ez a típus víz és különböző könnyű folyadékok szivattyúzására lett kialakítva. Ezek meglehetősen strapabíró, könnyen felújítható szerkezetek és akár házi vízművek részeként is használhatjuk. Ám főként mosóvíz, vízhűtésű hőcserélők vizének és kazántápvíznek a keringetésére használják vegyipari üzemekben szűrésnél és kristályosításnál. Ritkán előfordul, hogy kis viszkozitású, híg szuszpenziók, szennyezett ipari vizek és könnyű zagyok átemelésére is alkalmazzák, de ezek az anyagok a járókerekeket nagy mértékben koptatják, így ez a szivattyúk efféle felhasználása csak megfontoltan javasolt. Ház körüli alkalmazásra ez a technológia manapság már túl drága.
   

Hogyan épül fel egy kerti szivattyú?

A kerti szivattyúk egy szivattyúházból, egy motorból, egy szívó- és nyomócsonkból, egy járókerékből, egy tengelyből és egy tömítésből épülnek fel. A készülék robbanó motorral és elektromos árammal is üzemelhet. Az elektromos árammal működő villanymotor a jellemzőbb. A szivattyú házában történik maga a szivattyúzási folyamat, mely úgy zajlik, hogy a szívócsonkon keresztül beáramlik a folyadék a szivattyú házába és aztán a nyomócsonkon keresztül távozik. Fontos, hogy a szívó- és a nyomócsonkhoz egy pontosan illeszkedő belső átmérőjű csövet használjuk. A járókerék arra való, hogy mozgassa a szivattyúházon belül a folyadékot. A folyadék főként tengelyirányban lép be a szivattyúházba és merőlegesen távozik. Ahhoz, hogy a járókerék működni tudjon a szivattyú tengelye szükséges, ugyanis ez által tud forogni a járókerék. A szivattyúknál a folyamatosan mozgó alkatrészek miatt a tengely tömítéséhez egy csúszógyűrűs vagy tömszelencés tömítés szükséges.
 

Mi jellemzi a kerti szivattyúk működését?

Az önfelszívó szivattyúk használatát nagyon könnyen kényelmessé tehetjük azzal, hogy automatizáljuk a működésüket, így nem kell minden alkalommal csatlakoztatni vagy kihúzni az elektromos kábelt. Ahhoz, hogy automatizáljuk a készüléket egy nyomáskapcsoló berendezés vagy egy áramláskapcsoló használata szükséges.

Az áramláskapcsoló úgy működik, hogy figyeli a nyomást és ha ez leesik (pl.: kinyitom a csapot), akkor elindítja a szivattyút és egészen addig járatja, míg meg nem áll az áramlás (pl.: elzárom a csapot) vagy el nem fogy a víz. Majd vár egy kicsit és leállítja a szivattyút. Egy idő után pedig megpróbál újraindítani, visszaállni normál üzemre. Használatához nem kell hidrofor tartály. Az áramláskapcsolót mindig a szivattyú és az első vízvételi pont között kell elhelyezni. Az áramláskapcsoló és a szivattyú között nem szabad vizet kinyerni, valamint fontos odafigyelni arra is, hogy a vízvételi pont ne legyen magasabban mint az indítási nyomás.

A nyomáskapcsoló az indítási és a leállítási nyomásérték között kapcsolja a szivattyút. Ha eléri a bekapcsolási nyomást akkor elindítja, ha pedig a kikapcsolási értéket akkor pedig leállítja a szivattyút. Kizárólag nyomóágba telepíthetjük és mindenképp kötelező egy hidrofor tartály használata. A szárazonfutás elkerülése érdekében érdemes beépítenünk egy vízhiányvédő kapcsolót.

Továbbá nagyon praktikus lehetőség lehet egy digitális nyomáskapcsoló beépítése, mely szintén megakadályozza a szárazonfutást és a nyomás pontos beállítását is lehetővé teszi.

A búvárszivattyúk és a kerti szivattyúk között van egy-két különbség, amit érdemes megemlítenünk, hogy ki tudja választani az Önnek legmegfelelőbb szivattyút:

 • Ahogyan korábban említettük a búvárszivattyúk és a kerti szivattyúk közötti kardinális különbség, hogy milyen üzemi vízszint mellett használhatók.
 • Szerkezeti különbségek is vannak közöttük. A búvárszivattyúknak általában több, míg az önfelszívó szivattyúknak egy járókereke van.
 • A búvárszivattyúk zajtalanul működnek, míg a kerti szivattyúk kicsit zajosabbak.
 • Míg a búvárszivattyúk nem igényelnek téliesítést, addig a kerti szivattyúknál gondoskodni kell a fagyás elleni védelemről a száraz telepítés miatt. Ezzel megóvjuk szivattyú alkatrészeit a fagytól, a vízzel való közvetlen érintkezéstől, az elárasztástól, a megázástól, valamint a páralecsapódástól.
   

Hogyan téliesítsük a kerti szivattyút?

 1. Zárjuk el a fő vízcsapot
 2. Áramtalanítsunk (pl.: nyomáskapcsolókat, frekvenciaváltókat)
 3. Tegyünk vödröket a kerti csap alá, hogy az összes rendszerben megmaradt vizet eltávolítsuk
 4. Nyissuk meg az összes kerti csapot
 5. Nyissuk ki a leeresztő szelepeket
 6. Szereljük le a szivattyút a vízhálózatról
 7. Figyeljünk a szivattyú megfelelő tárolására: Ne érje fagy, pára, száraz, jól szellőző és védett helyen legyen.

Az önfelszívó szivattyúk működésére továbbá jellemző, hogy aránylag jó a homoktűrésük (bár természetesen koptatja a szivattyút a homok), ám nem alkalmasak erősen szennyezett, nagy részecskéket tartalmazó közegek szállítására. A szivattyúnk élettartamának meghosszabbítása miatt érdemes megfontolni egy homokszűrő beépítését. Az erősebb szennyeződések szállítására inkább a szennyvíz szivattyúkat javasoljuk. A kerti szivattyúkra jellemző még, hogy egyszerűen telepíthetők és könnyen karbantarthatók.

A kutakban igen sűrűn előfordul a gázosodás, ami miatt a szivattyú szívóoldalán lévő csövekben levegőbuborékok képződhetnek. Mivel a kerti szivattyúk ejektoros elven működnek, így a szívóoldalon beszívott folyadékot a lapát a diffúzoron keresztül vezeti a szivattyúházba, ezáltal a kilépő víz nyomása sokkal magasabb mint a belépő oldalon. A szivattyú házában az ejektoron található furaton a magasabb nyomású folyadék egy részét visszavezeti a szívótérbe, ahol vákuumot hoz létre, így kivezeti a gázokat.

Mivel a kerti szivattyúk is meghibásodhatnak, így nagyon fontos, hogy megfelelően működtessük. Van néhány hibafaktor, amit érdemes elkerülnünk. A megfelelő működtetéshez mindenképp kerüljük el, hogy szárazon fusson a szivattyú, figyeljünk oda, hogy a nyomáskapcsolón ne legyen elállítva a kikapcsolási érték, hogy ne ázzon be vagy fagyjon szét a szerkezet és óvakodjunk a szerkezet túlmelegedésétől, hiszen akkor elrepedhet a szivattyúban lévő kerámiagyűrű.
 

Hogyan telepítsük az önfelszívó szivattyúkat?

A legfontosabb lépés a hosszú élettartam elérése érdekében a szivattyú megfelelő telepítése. A berendezést mindenképpen a víztározó hely vagy a kút közelébe telepítsük, így biztosítható, hogy a szívóoldali csővezeték hossza a lehető legrövidebb legyen, így a szívóoldali nyomásveszteség alacsony maradhat.

A szívóvezetéket mindenképpen légtelenítsük, azaz töltsük fel folyadékkal még abban az esetben is, ha a szivattyú képes az önfelszívásra. Ehhez szükségünk lesz egy lábszelepre, ami azért kell, hogy ne engedje visszafolyni a vizet a szívóoldali vezetékben.

Ha elég tájékozottak vagyunk, akár mi magunk is meg tudjuk csinálni otthonunkban a telepítést, de érdemes inkább egy szakértő segítségét igénybe venni.
 

Mi jellemzi az élettartamukat?

A kerti szivattyúk a megfelelő telepítés és működtetés mellett akár 10 évig vagy még tovább is működőképesek is lehetnek.

Az, hogy mitől függ a szivattyúk élettartama számtalan befolyásoló tényezőtől függ, ám van, amit mindenképp érdemes kiemelnünk: - A szivattyúzott víz minőségétől, mivel minél tisztább a víz, annál hosszabb lesz a szivattyú élettartama. Fontos, hogy a víz állapota a kút állapotával jelentős összefüggésben áll. - A szivattyú kapcsolási gyakorisága is igen meghatározó az életkor tekintetében, ugyanis minél sűrűbben kapcsoljuk ki és be a szivattyút, annál inkább terhelődik a motorja, ami különféle meghibásodásokhoz vezethet.
 

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő kerti szivattyút?

Elsősorban fontos tudnunk, hogy mekkora a kiválasztott szivattyú maximális szívási mélysége és hogy meddig képes felnyomni a szállított közeget. Ezen kívül az önfelszívó szivattyúk kiválasztásánál mindenképp figyelembe kell vennünk a motor teljesítményét, a maximálisan elérhető nyomást, a szivattyú által elérhető maximális emelőmagasságot és az átfolyási sebességet is.
 

Mik a legkedveltebb kerti szivattyú márkák és típusok?

Kiemelten ajánljuk Wilo, Grundfos, Aquastrong és Pedrollo márkájú szivattyúinkat. Ezeken belül is van pár típus, ami igen közkedvelt felhasználóink körében:

 • Pedrollo JSWm 2AX
 • Wilo Initial Jet 3.4
 • Aquastrong EJWm 60/41
 • Wilo WJ 204

De mielőtt végleg döntést hozunk a szivattyú kiválasztásában, mindenképp kérdezzük meg szakértők véleményét, aki könnyen meg tudja állapítani, hogy melyik termék lenne számunkra a legideálisabb.