Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Búvárszivattyúk

Kutakba telepíthető öntözésre, locsolásra és vízellátásra egyaránt alkalmazható szivattyúk. 
Minőségi búvárszivattyúk raktárról. vagy nagyon rövid határidővel.

Rendezés:
Cikkszám: 2491478
Rendelhető (3-5 munkanap)
156.890 Ft (123.535 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2491479
Raktáron (azonnal átvehető)
124.890 Ft (98.339 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2491630
Rendelhető (3-5 munkanap)
131.400 Ft (103.465 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2491631
Raktáron (azonnal átvehető)
131.890 Ft (103.850 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2491632
Utolsó 1 db raktáron (azonnal átvehető)
135.900 Ft (107.008 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2491633
Rendelhető (3-5 munkanap)
186.100 Ft (146.535 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4940113WLA
Rendelhető (3-5 munkanap)
155.400 Ft (122.362 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4940113WLA1
Rendelhető (3-5 munkanap)
152.700 Ft (120.236 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4940118WLA
Rendelhető (3-5 munkanap)
168.800 Ft (132.913 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4940118WLA1
Rendelhető (3-5 munkanap)
171.200 Ft (134.803 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4940125WLA
Rendelhető (3-5 munkanap)
185.000 Ft (145.669 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 4940125WLA1
Rendelhető (3-5 munkanap)
186.900 Ft (147.165 Ft + ÁFA)

 

Amit a búvárszivattyúkról érdemes tudni
 

Mi is az a búvárszivattyú?

A búvárszivattyú – más néven merülőmotoros szivattyú vagy csőkútszivattyú – elnevezése funkciójából származtatható. Ez egy motorral ellátott szivattyútest, mely főként fúrt kutak vizeinek szivattyúzására alkalmas, elsősorban köpenycső használata nélkül (kivéve ciszternák esetében). Egy többnyire szívókosárral fedett szívónyíláson keresztül működnek, ebből kifolyólag ezeket a szivattyúkat kizárólag a víz alatt lehet használni teljesen elmerítve, másképpen nem működőképesek. A búvárszivattyúkat kizárólag víz vagy más folyadékok szállítására tervezték. A hagyományos szivattyúkkal ellentétben ezek nem szívják, hanem felszínre nyomják a folyadékot. Legfontosabb jellemzőjük pedig, hogy nagy emelési magasságokban is tudnak dolgozni, valamint hatékonyabbak a nagy vízszállítási teljesítményüknek köszönhetően. Ha alacsony a kút üzemi vízszintje, tehát kb. 9 méternél mélyebbről kell felhozni a vizet és nagy nyomás szükséges a víz kiemeléséhez, akkor mindenképpen egy búvárszivattyút válasszunk. Ha nincs ekkora szállítási képességre szükség és a kút üzemi vízszintje sincs túl mélyen, akkor egy önfelszívó szivattyú is tökéletes lehet a feladat megoldására. Fontos kiemelnünk, hogy a búvárszivattyúk nem egyenlően a membrános szivattyúkkal, melyek alapvetően egy másik szivattyúkategóriát jelölnek.

 

Mi jellemzi a búvárszivattyúk telepítését?

Egy búvárszivattyú telepítését nagyon jól át kell gondolni, ezért mindenképpen érdemes szakértők vagy hozzáértők segítségét igénybe venni. A szakszerű telepítéssel ugyanis nehezen orvosolható problémákat tudunk elkerülni.

A búvárszivattyúkat ásott és fúrt kutakba is lehet telepíteni, ám elsősorban fúrt kutakban történő telepítésre ajánlott.

 

Mi a különbség az ásott és a fúrt kutak között?

Az ásott kutak maximum 20-30 méter mélyek lehetnek, míg a fúrt kutak pedig a mélyen fekvő vízrétegeket is képesek elérni, így akár 120 méternél mélyebbek is lehetnek. Az ásott kutakhoz általában önfelszívó kerti szivattyúk használatát javasolják kivéve, ha mélyebb ásott kútról beszélünk, míg a fúrt kutakhoz inkább búvárszivattyúkat.

A búvárszivattyúkat főként 80-200 mm-es fúrt kutakhoz tervezték, de ennél kisebb átmérőjű fúrt kutakban is működtethetjük egyes típusaikat, ám ez annyira nem jellemző Magyarországon. Az úgynevezett alföldi sekély kutak kialakításukból fakadóan kifejezetten önfelszívó szivattyúkkal üzemeltethetőek a leghatékonyabban, míg a legalább 3”-os fúrt vagy a még nagyobb átmérőjű ásott kutak esetén az üzemi vízszint felszíntől mért távolsága az irányadó. Ha ez a távolság nem több 7-8 méternél, önfelszívó szivattyú vagy önfelszívó házi vízmű is alkalmazható. Ha egy 3 coll-nál nagyobb átmérőjű fúrt kútban a víz mélyebben van, mint 7-8 méter, úgy mindenképpen búvárszivattyút kell használnunk.

Az ásott kutak esetében is az üzemi vízszint a mérvadó, így 7-8 méternél nagyobb üzemi vízszint esetén is csőkútszivattyút kell használni.

Olyan esetekben is érdemes merülőszivattyút választani, mikor nagy térfogatáramú szivattyúk alkalmazása szükséges, mint például nagyobb vízmennyiség kinyerése természetes vizekből. Ezen kívül amennyiben a kitermelt víz felhasználása a kinyerési ponttól jelentős távolságban történik, akkor a víz elszállításához szükséges nyomás többnyire csak egy csőkútszivattyú alkalmazásával állítható elő gazdaságosan.
 

Milyen feladatokra használhatjuk a búvárszivattyút?

Ahogy korábban említettük, a búvárszivattyúk általában akkor kerülnek alkalmazásra, ha a vizet nagy mélységből kell a felszínre hozni. Ezt pedig ipari, mezőgazdasági területeken (pl.: öntözési feladatok vagy trágyaszivattyúzás) és családi házaknál is használják főként abból a célból, hogy megfelelő mennyiségű tiszta vízzel lássák el a felhasználókat például öntözés vagy locsolás céljából. Ilyen esetben szoktak még házi vízműveket is használni, melyek abban különböznek a csőkútszivattyúktól, hogy automatikus üzemben is tudnak vizet biztosítani.

A búvárszivattyúkat tiszta víz szivattyúzására alakították ki, ám fontos megjegyeznünk, hogy a búvárszivattyú kifejezést számtalan merülőmotoros szivattyúra is használják, akár olyanokra is, melyek szennyvíz szivattyúzására lettek megtervezve (pl.: darálós szivattyúk).

Speciális alkalmazási területe, hogy olajkitermelésben is használják. Ezek a szivattyúk különböző áramlási igények és mélységek esetén is tökéletesen tudnak működni. A kút alján keletkező nyomást a csőkútszivattyúk leredukálják, ezáltal pedig nagy mennyiségű olajat lehet a felszínre pumpálni. A hatékonyság érdekében elektromos meghajtású szerkezeteket használnak.

A csőkútszivattyúkat kifejezetten medencék, pincék, tartályok, zsompok és ciszternák szivattyúzásához (ebben az esetben köpenycső használatával) alakították ki.

Számtalan felhasználási területen megállják a helyüket. Locsoláshoz, öntözéshez (akár árasztásos öntözéshez is), automata locsolórendszerekhez és házi vízellátáshoz is tudjuk alkalmazni. Mindemellett tengervíz kezelésénél és akár tűzoltási feladatoknál is megállja a helyét.
 

Mi jellemzi a búvárszivattyúk működését?

A csőkútszivattyúk olyan gépészeti rendszerek, melyek több féle elven is működhetnek.

Az ún. kettős membrán alapon működő búvárszivattyúk esetén a membrántárcsát egy központi tengely köti össze. A készülékben folyadék- vagy levegőkamrák vannak, melyeket membránlapok választanak el egymástól. A kamrák között lévő levegőszelep irányítja a beáramló levegőt. A sűrített levegő ahogy bejut a kamrába, úgy eltolja a membránt, melynek hatására a másik oldalon lévő membrán is elmozdul. Ezáltal létrejön a szívóhatás és így tud beáramlani a folyadék a szivattyú belsejébe. A levegőszelep átváltásakor a membrán az ellentétes irányba mozdul el, ezzel kiszorítva a folyadékot a szerkezetből. Megjegyzendő, hogy az ún membrános búvárszivattyúk alkalmazását mi nem javasoljuk, mert a kút szerkezetére hosszabb távon károsnak tarjuk a konstrukciót.

Helyette inkább centrifugál elven működő csőbúvár szivattyúkat vagy ásott kút szivattyúkat ajánlunk a kutakból történő szivattyúzáshoz.

A búvárszivattyú esetében a motor a szivattyútest alsó részén, míg a hidraulika pedig felül található. A csőkútszivattyúk esetében tehát a víz a szivattyútest közepe táján (ritkábban a szivattyútest alján, egyes esetekben pedig a szivattyú tetején) a motortest és a hidraulika teste közti szívókosáron keresztül áramlik be a hidraulikába.

A szivattyú hűtéséhez szükséges áramlást a kút fala és a szivattyú teste között lévő víz áramlása biztosítja. Tehát üzemidő alatt a motort ez az áramlás hűti, a hidraulikán belül pedig szintén az átáramló folyadék vezeti el a létrejött hőt.

Egyes búvárszivattyúk jellemzően az ásott kút szivattyúk úszókapcsolóval vannak felszerelve, így működésük automatikus. Az úszókapcsoló súlya könnyebb, mint a vízé, ezért a víz felszínén lebeg és folyamatosan mozog a vízszint változásával. Amikor a vízszint megemelkedik az úszókapcsoló megdől, így a szivattyú elindul, míg csökkenés esetén pedig a szivattyú leáll.

Előnyük, hogy télen is a vízben hagyhatjuk őket, ugyanis a kútból felszívott víz és a meleg levegő megakadályozza az elfagyásukat. További jó tulajdonságuk az is, hogy szinte teljesen zajtalanul tudnak üzemelni.
 

Mik a legfontosabb szempontok egy búvárszivattyú kiválasztásánál?

Egy búvárszivattyú kiválasztásánál rengeteg szakmai szempontnak, előírásnak és minőségi követelménynek meg kell felelni a kedvező árak mellett. Ám ezek közül három szempontot nagyon fontos megemlítenünk:

  1. Kardinális kérdés, hogy mekkora lesz a kút vízadó képessége (soha ne válasszunk a kút megengedett vízhozamánál nagyobb teljesítményű szivattyút), hogy milyen a kút típusa (ásott vagy fúrt kút), illetve, hogy milyen a kút átmérője. Fontos információ, hogy 10 méterenként 1 bar a nyomásveszteség emelés esetén. Egy automata öntözéshez pl.: 2,5-3,5 bar szükséges, de ha csak tárolóba kell a vizet kiemelni, akkor kisebb nyomás is elegendő.

  2. Tudnunk kell azt is, hogy mekkora lesz a szivattyú előre megjósolható terhelése a nyomóoldalon.

  3. Elengedhetetlen megvizsgálni az üzemi vízszintet is. Ez az a pont, ahol a szivattyú folyamatos üzemeltetése mellett állandósul a vízszint. Soha ne a nyugalmi vízszintet vizsgáljuk (a talajtól mért vízszint és az a szint, mikor nem történik vízkivétel a kútból) az üzemi vízszint helyett.

Mindezek mellett továbbra is fontos kihangsúlyoznunk, hogy mindenképp érdemes szaktanácsadást kérni mind a szivattyú kiválasztásánál, mind a telepítésénél egyaránt.
 

Melyek a leginkább ajánlott búvárszivattyú márkák és legkedveltebb típusok?

Rengeteg márka közül tudunk válogatni, ám tapasztalataink szerint a leginkább kedvelt márkák a Grundfos, Wilo, Pedrollo, Aqualift, Calpeda és Eurojet, de ezen kívül számos más termék is kiváló szolgáltatást tud nyújtani.

És végül néhány típus, melyet kiemelten tudunk Önnek ajánlani:

  • Pedrollo 4SRm: Szinte bárhol megállja a helyét, de főként mezőgazdasági és ipari felhasználásra, valamint nagyobb családi házakban és társasházakban történő használatra ajánljuk.

  • Grundfos SQ 2-55: Szűkebb, tiszta vizű fúrt kutakba való telepítés esetén öntözésre vagy locsolásra egyaránt jól alkalmazható. Hosszú élettartamú.

  • Wilo Actun SPU4 210: Bármely ház körüli fúrt kútba telepítve tökéletes választás. Öntözésre, vízellátásra is használhatjuk.

  • AQUALIFT 75QJD122 – 0,55: Főként üdülők, családi házak körüli öntözésére és locsolására ajánljuk.

  • Pedrollo 4BLOCKm 2/9: Ez a szivattyú tulajdonképpen bármire használható. Vízellátáshoz és öntözőrendszerekhez ez egy tökéletes választás.

Ám a végleges döntés előtt mindenképp érdemes az összes típus és márka között szétnézni, valamint szakértő véleményt kikérni, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes választást.