Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Házi vízmű

Hidroforok, házi vízművek raktárról házi vízellátásra, locsolásra.
Rendezés:
Cikkszám: 2549379
Rendelhető (3-5 munkanap)
112.800 Ft (88.819 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2549380
Rendelhető (3-5 munkanap)
124.700 Ft (98.189 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2549381
Rendelhető (3-5 munkanap)
139.800 Ft (110.079 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2549382
Rendelhető (3-5 munkanap)
150.300 Ft (118.346 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2549383
Rendelhető (3-5 munkanap)
152.800 Ft (120.315 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2549384
Rendelhető (3-5 munkanap)
164.100 Ft (129.213 Ft + ÁFA)
Cikkszám: I46JSP11A1PM
Rendelhető (3-5 munkanap)
81.700 Ft (64.331 Ft + ÁFA)
Cikkszám: I46JSP21A1PM
Raktáron (azonnal átvehető)
70.890 Ft (55.819 Ft + ÁFA)
Cikkszám: I46JSR01A1P
Rendelhető (3-5 munkanap)
86.900 Ft (68.425 Ft + ÁFA)
Cikkszám: I46JSR01A1PM
Rendelhető (3-5 munkanap)
79.400 Ft (62.520 Ft + ÁFA)
Cikkszám: I46JSR11A1P
Rendelhető (3-5 munkanap)
91.100 Ft (71.732 Ft + ÁFA)
Cikkszám: I46JSR21A1P
Rendelhető (3-5 munkanap)
93.000 Ft (73.228 Ft + ÁFA)

 

Tudnivalók a házi vízművekről

 

Mire használjuk a házi vízműveket?

A házi vízmű, más néven hidrofor teljes vagy részleges vízellátási feladatokban is segítségünkre lehet. Az a fő szerepe, hogy automatikusan megoldja a kertes házak vagy hétvégi házak és telkek vízellátását, ahol a víz forrása kút, ciszterna, esővíz vagy talajvíz illetve egyese esetekben hálózati vezetékes víz.

Automatikus öntözőrendszerek, medencék, víztároló tartályok feltöltésére vagy kiürítésére, kocsimosáshoz és nyomásfokozásra is használják. Nyomásfokozásra olyan épületeknél és helyiségeknél van szükség, ami magasabban fekszik és ezért ott nincs elegendő nyomás. Erre jó példa, ha egy tetőteret szeretnénk beépíteni, ahol egy WC-re és egy fürdőszobára van szükség, de nincs elegendő nyomás. Olyan háztartási feladatoknál alkalmazhatjuk, mint például WC leöblítése, takarítás, felmosás, mosás, de akár mosakodáshoz is használhatjuk.

De ezen kívül akár ivóvíz minőségű vízhez is hozzájuthatunk a házi vízművek segítségével. Olyan kieső településeken, tanyákon, nyaralókon vagy olyan mezőgazdasági területeken lévő ingatlanok vízellátásában is segítségünkre lehet, ahol vezetékes víz kiépítésére nincsen lehetőség és az embereknek maguknak kell gondoskodni a vízellátásról. Ez azt jelenti, hogy akár az önellátó életet élők számára is nagyon nagy segítséget jelenthet a házi vízmű, ott ahol a lakóknak nagy mennyiségű vízre van szüksége, de ezt nem szeretnék csapvízből megoldani. Ahol pedig nagyon sziklás a talaj, ott nem érdemes kutat fúrni, hanem esővíz tárolókat érdemes felállítani. Itt pedig szintén szükséges lehet házi vízműre, mert ezzel könnyen tudjuk kezelni a víz ki- és beáramlását a tartályokból.
 

Miért előnyös egy házi vízmű mellett dönteni?

Egy házi vízmű beépítése rengeteg előnnyel jár. Egyrészt ez egy nagyon környezetkímélő berendezés, mellyel megvalósítható a környezettudatos gondolkozás, hiszen például a csapvíz helyett a természetes esővízzel is meg tudunk oldani általa a háztartási, kerti öntözési és nyomásfokozási feladatokat vagy akár a tisztálkodást is. Másrészt nagyon költségtakarékos, hiszen a házi vízművek nagyon kedvező áron elérhetőek és még ez az ár is a főszezonban néhány hónap alatt megtérülhet számunkra. Emellett kijelenthetjük, hogy egy hidrofor révén több lábon is állhat a családunk vízellátása, mivel általa például egy csőtörés, felújítási munkálatok során sem csappan meg vízkészletünk.

A házi vízművekhez kapcsolt öntözőrendszerek pedig mivel automatikusan indulnak el és állnak le, így nem csak vizet, de áramot is spórolhatunk vele és még kényelmes is, hiszen nem nekünk kell manuálisan kapcsolgatnunk a berendezést. Automatikus működése miatt csak egy tömlőre és egy locsolófejre van szükségünk hozzá. Az is nagy előnye, hogy nem kell figyelnünk az időjárás változásaira, hiszen a stabilan elhelyezett csőrendszerek képesek ellenállni azoknak. Nagyon takarékos és sokat spórolhatunk vele, mivel közvetlen a tartályból tud locsolni az öntözőrendszer. A hidrofor telepítése sem fog gondot okozni számunkra, mert nagyon gyorsan és egyszerűen kivitelezhető.
 

Mit érdemes tudni a házi vízművek működéséről és beépítéséről?

A hidroforok működéséhez és beépítéséhez elengedhetetlen ismernünk felépítésüket. A házi vízművek felépítése több tényező függvénye. Meghatározó, hogy milyen célra szeretnénk felhasználni és az is, hogy milyen márkát, típust vásárolunk, ugyanis ezek eltérhetnek egymástól.

Ám egy tipikus házi vízmű három részből tevődik össze.

 1. A központi eleme maga a hidrofor tartály. A berendezésnek ezen része annyira nagy jelentőségű, hogy emiatt a köznyelvben a házi vízművet sokszor csak hidroforként emlegetik. Ez segít megőrizni és stabilizálni a víznyomást, valamint ez az ami segít a szivattyú kapcsolási gyakoriságának csökkentésében. A tartályra kell rászerelni a nyomásmérő órát és a nyomáskapcsolót is. Ez a rész pedig egy összekötő csővel csatlakozik a szivattyúhoz.

 2. Másik központi része maga a szivattyú, ami jellemzően egy önfelszívó szivattyú. Ez az, ami biztosítja számunkra a nyomás létrehozását, vagyis általa tudjuk áramoltatni a vizet. Amikor megnyitunk egy csapot, akkor a rendszerben lévő nyomás miatt kifelé áramlik a víz, a nyomás csökkenésével pedig beindul a szivattyú, ami a csap elzárása után egészen addig működik, míg a tartály fel nem töltődik megfelelő mértékben. Ennél a pontnál a rendszer eléri a maximális nyomásértéket és leáll.

 3. A házi vízműveket nyomáskapcsolóval és áramláskapcsolóval is felszerelhetjük, de az egyik mindenképp szükséges a berendezés működéséhez.

Az áramláskapcsoló úgy működik, hogy érzékeli a nyomást és ha ez leesik (pl.: kinyitom a csapot), akkor elindítja a szivattyút és egészen addig járatja azt, míg meg nem áll az áramlás (pl.: elzárom a csapot) vagy el nem fogy a víz. Majd vár egy kicsit és leállítja a szivattyút. Egy idő után pedig megpróbál újraindítani, visszaállni normál üzemre. Használatához nem feltétlenül szükséges hidrofor tartály. Az áramláskapcsolót mindig a szivattyú és az első vízvételi pont között kell elhelyezni. Az áramláskapcsoló és a szivattyú között nem szabad vizet kinyerni, valamint fontos odafigyelni arra is, hogy a vízvételi pont ne legyen magasabban mint az indítási nyomás.

A nyomáskapcsoló az indítási és a leállítási nyomásérték között kapcsolja a szivattyút. Ha eléri a bekapcsolási nyomást akkor elindítja, ha pedig a kikapcsolási értéket akkor pedig leállítja a szivattyút. Kizárólag nyomóágba telepíthetjük és mindenképp kötelező egy hidrofor tartály használata. A szárazonfutás elkerülése érdekében érdemes beépítenünk egy vízhiányvédő kapcsolót. Ezeken kívül nem elhanyagolhatóak a különböző kiegészítő elemek, melyek nélkül nem lehet elég komplex egy házi vízmű. Ezek tartják össze ezt a több részből álló szerkezetet.

A telepítés nagyon sok tényező függvénye, például, hogy milyen talajviszonyok vannak a helyszínen. Valamint nem mindegy, hogy fúrt vagy ásott kútra, tartályra, ciszternára vagy kerti tóra építjük be a szerkezetet. De azt a legfontosabb szem előtt tartanunk a telepítés során, hogy a hidroforra rácsatlakoztatott szivattyú működését a lehető legjobban ki tudjuk használni. A beszereléskor különösen figyeljünk a szivattyú szívócsonkjára, mivel, ha az beszűkül, akkor csökkenti a házi vízmű hatásfokát. A szívócsövet lábszeleppel kell felszerelni, mivel ez megakadályozza a kútba való vízvisszafolyást. Ha fennáll a lehetősége annak, hogy a víz hordalékos vagy homokos lesz, akkor érdemes beszerelnünk egy homokszűrőt is. A vízvételező hely és felhasználási pont közötti távolságot is figyelembe kell venni, mert ehhez kell igazítani a csővezeték hosszát. Minél hosszabb egy csővezeték, annál kisebb lesz benne a víz nyomása.

Összességében elmondhatjuk, hogy ez nem egy bonyolult, ám mégis egy igen komplex szerkezet, így mindenképpen hozzáértő, tapasztalattal rendelkező szakemberek segítségével érdemes telepíteni és karbantartani a házi vízművet.

Léteznek azonban további tartály nélküli házi vízművek is, ezeket okos vízműveknek hívjuk. Általában ezeket a szerkezetet olyan esetben használják, mikor nem a vezetékes víz bevezetésének a hiánya a probléma, például egy tanyán, nyaralóban vagy más eldugott településeken. Főként nyomásfokozásra használják, például olyan családi házak emeleti helységeiben, ahol kicsi a víznyomás és a víz mennyisége (pl.: fürdés, WC leürítés). Működésüket egy szabályozható fordulatszámú motor biztosítja, valamint egy nyomásérzékelő.
 

Mit kell figyelembe venni egy házi vízmű kiválasztásánál?

Egy házi vízmű megfelelő kiválasztásába érdemes energiát belefektetni. Ahhoz, hogy eldöntsük melyik típusú házi vízmű lesz számunkra a megfelelő, érdemes előtte pár dolgot átgondolni:

 • Fontos már az elején tisztázni, hogy honnan fogunk vizet kinyerni: kútból, esővíz tartályból vagy talajból.
 • Azt is tudnunk kell, hogy milyen mélységből vagy hány méter mély kútból szeretnénk vizet kinyerni.
 • Fontos, hogy milyen nyomás mellett milyen vízhozamot várunk el. Ezt egy szakember segítségével könnyen meghatározhatjuk kútfúrás esetén.
 • Érdemes felmérni, hogy mennyire üledékes vagy szennyezett a víz. Ez meghatározó, hiszen a házi vízműben lévő filter rendszernek meg kell tudni tisztítani a rajta keresztül átfolyó vizet.
 • Figyeljünk oda arra, hogy egy megfelelő nyomásmérő órát válasszunk, mert ez nagy hasznunkra lesz majd a későbbiekben. Legyünk biztosak abban, hogy a mérőóra a szivattyú nyomásánál nagyobb nyomás mérésére is alkalmas.
 • Van pár műszaki adat, amiről mindenképp tájékozódjunk vásárlás előtt: tápfeszültség, teljesítmény, vízszállítási kapacitás és emelőmagasság.

Mi azt tanácsoljuk, hogy mindenképp egyeztessen egy hozzáértő szakemberrel mielőtt kiválasztja a házi vízművet.
 

Milyen házi vízműveket tudunk ajánlani?

És íme két konkrét példa a házi vízművekre, amelyeket szeretnénk bemutatni Önnek:

 1. Pedrollo Hydrofresh JSWm 2AX-24 cl házi vízmű

Ez a berendezés egy Pedrollo JSWm önfelszívó szivattyúból, egy 24 literes Varem hidrofor tartályból és egy FSG nyomáskapcsolóból áll. A szivattyú biztosítja a víznyomást, a víz felszívását és az áramoltatását. A nyomáskapcsoló indítja el és kapcsolja ki a szivattyút a nyomás függvényében. A tartály pedig tárolja a nyomást, hogy a szivattyú elindítása nélkül is rendelkezésünkre álljon a víz.

 1. Wilo HWJ 20 l 204EM házi vízmű

Ez egy Wilo WJ szivattyúból egy speciális membrános légüsttel, egy 20 literes hidrofor tartályból, egy nyomáskapcsolóból és egy nyomásmérőből áll. Ezek együtt alkotják meg a házi vízművet.