Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szennyvíz szivattyúk

Szennyvíz szivattyúk enyhén mindenféle szennyvízre az enyhén szennyezettől a kommunális szennyvízig.
Rendezés:
Cikkszám: 2081260
Utolsó 1 db raktáron (azonnal átvehető)
361.800 Ft (284.882 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2081261
Rendelhető (3-5 munkanap)
352.600 Ft (277.638 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 3094001
Rendelhető (3-5 munkanap)
137.500 Ft (108.268 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 3094002
Rendelhető (3-5 munkanap)
144.000 Ft (113.386 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 3094003
Rendelhető (3-5 munkanap)
131.300 Ft (103.386 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 3094004
Rendelhető (3-5 munkanap)
146.400 Ft (115.276 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 3094005
Rendelhető (3-5 munkanap)
148.500 Ft (116.929 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 3094006
Rendelhető (3-5 munkanap)
137.500 Ft (108.268 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 3094007
Rendelhető (3-5 munkanap)
152.900 Ft (120.394 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 3094008
Rendelhető (3-5 munkanap)
145.000 Ft (114.173 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 3094009
Rendelhető (3-5 munkanap)
148.500 Ft (116.929 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 3094010
Rendelhető (3-5 munkanap)
138.600 Ft (109.134 Ft + ÁFA)


Tudnivalók a szennyvíz szivattyúkról

 

Mi is az a szennyvíz szivattyú?

A szennyvíz szivattyúk olyan szivattyúk, melyek nem csak tiszta vizet, hanem olyan különböző méretű lebegő szilárd, darabos szennyeződéseket is tudnak szállítani, ami egy átlagos szivattyút el tudnának tömíteni. A legtöbb típus a búvárszivattyúkhoz tartozik, hiszen vízben elmerítve kell telepíteni őket, ám például a szennyvízátemelő berendezésekre ez nem vonatkozik.
A szennyvíz és szennyezett víz szivattyúk közötti különbség az általuk szállítható lebegő szilárd részecskék közötti méretben van. A szennyezett víz szivattyúk kb. 30 mm átmérőjű részecskék áteresztésére képesek, míg a szennyvíz szivattyúk 30 mm átmérő feletti részecskéket is el tudnak szállítani, így ezt már akár fekáliás szennyvizek szállításához is használhatjuk.
A szennyvíz szivattyúk általában nyitott, Vortex rendszerű járókerékkel vannak felszerelve, melynek előnye a zárt járókerékhez képest, hogy a szennyeződés a csatornákat nem képes eltömíteni, így szennyezett vizek szállítására is alkalmas. Ha nincs szükségünk nagy emelési magasságra, akkor egy Vortex rendszerű szennyvíz szivattyú tökéletes választás lehet számunkra. Nyomott csatorna hálózat, hosszú nyomó vezeték és nagy emelési magasság szükségessége esetén pedig inkább egy aprítókéses, darabolós szennyvíz szivattyú az ideális választás, melyek esetében a közeg mielőtt belépne a szivattyúkamrába, egy őrlő-, vagy darálóművön halad át, így csökkentve a szivattyúba kerülő szennyező anyag méretét.
 

Milyen szennyvíz szivattyú típusok léteznek?

1. Darálós szennyvíz szivattyúk

Ezek általában olyan robusztus kivitelű búvárszivattyúk, melyek – ahogy a nevükben is benne van – egy daráló szerkezettel vannak felszerelve, amik a nehezen elvágható szennyeződéseket is fel tudják aprítani. Általában nagy üzembiztonságúak, magas hatásfokúak és egy erős motorral, valamint termikus motorvédelemmel vannak ellátva. Úszókapcsolós és úszókapcsoló nélküli kivitelben is elérhetőek.
Szennyezett víz, különféle üledékek, fekáliák és szálas anyagok szállítására tervezték meg. Olyan szennyeződések felaprítására is képesek, melyek más szivattyúknál eltömődést okoznának. Lakossági, háztartási és ipari szektorban is alkalmazzák őket. Akár elárasztott helyiségekből, csatornákból, tartályokból, aknákból, zsompokból való vízátemelésre is használhatjuk ezeket a szivattyúkat. Természetesen ezeket a szivattyúkat vízben elmerítve kell telepíteni.

2. Szennyvíz szivattyúk enyhén szennyezett vízre

Ezek a szivattyúk olyan búvárszivattyúk, melyek tiszta víz, enyhén szennyezett víz, szürkevíz (mosógépekből, kádakból, mosdókagylóból származó víz) vagy akár ipari szennyvíz szállítására is alkalmasak, de szálas anyagokat tartalmazó folyadékok és a szivattyú alkatrészeire kémiailag agresszív közegek nem szállíthatók velük.
Általában úszókapcsolós kivitelben is elérhetőek, de van olyan típus is, amelyik szintkapcsolóval rendelkezik. A legtöbb típus Vortex rendszerű járókerekekkel van felszerelve.
Háztartási, lakossági és ipari alkalmazásra egyaránt használhatjuk őket. Építőipari feladatoknál, pincék, telkek, elöntött épületek víztelenítése esetén, aknák, alagutak, medencék, tartályok, zsompok szivattyúzásánál, folyókból, patakokból, tavakból vízkiemelésnél, csapadék vagy csurgalékvíz elvezetése esetén alkalmazhatjuk őket.

Az enyhén szennyezett víz szivattyúkat is vízben elmerítve kell telepíteni egy megfelelő hosszúságú tápvezetékkel.

3. Szivattyúk normál szennyvízre

Ezek a búvárszivattyúk általában Vortex járókerekesek, illetve úszókapcsolóval vannak felszerelve.

Tiszta víz és olyan szennyvizek ürítésére alkalmasak, melyek kisebb méretű lebegő szilárd szennyeződéseket tartalmaznak. Kézmosóvíz, tusoló- és fürdőkádból származó víz, mosógépből származó víz, háztartási szennyvíz, esővíz, drénvíz, saras víz, belvíz, talajvíz, felszíni víz szállítására is alkalmasak. Háztartási, lakossági és ipari szegmensben is használhatjuk őket. Háztartások víztelenítésére, pincék, mélygarázsok, autómosók, háztartási szennyvíztárolók ürítésére javasoljuk. Némelyik típus akár fekáliás szennyvizet is tud szivattyúzni. Mindenképpen vízben elmerítve telepítsük őket.

4. Szennyvízátemelő berendezések

A szennyvízátemelő berendezések a szennyvíz egy alacsonyabb területről egy magasabb területre való szivattyúzásra kialakítottak.
Ezek a berendezések nagyon felhasználóbarát készülékek, ugyanis általában aktívszén-szűrővel vannak beépítve, ami véd a kellemetlen szagoktól és emellett igen csendes üzeműek is.
Főként háztartási és lakossági szegmensben használják őket. Legtöbbször tiszta víz, szürkevíz vagy lebegő szilárd részecskéket nem tartalmazó vizek szállítására alkalmas, de van olyan típus, mely fekáliás vizeket is tud szivattyúzni.
A szennyvízátemelő berendezéseket mindig az időjárás hatásaitól védett helyre, padlószint fölé kell telepíteni.
 

Mikor alkalmazhatjuk szennyvíz szivattyúkat?

Összességében elmondhatjuk, hogy ezeket a berendezéseket nagyon sokféle feladatra fel tudjuk használni. A lakossági, a háztartási és az ipari szegmensben is megállják helyüket. Hogy pontosan hol tudjuk őket alkalmazni, ez típus és márka függvénye is.
Ezek a szivattyúk nagyon masszív szerkezetek, így akár 5-15 évig is életképesek tudnak maradni, tehát sokáig tudnak minket szolgálni.
Mielőtt kiválasztanánk a számunkra megfelelő szivattyút, érdemes egy szakemberrel egyeztetni, hogy mire szeretnénk használni a jövőben a berendezést, így biztosan megfelelő terméket fogjuk megvásárolni.
 

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő szennyvíz szivattyút?

Vásárlásnál érdemes odafigyelni néhány szempontra, ami fontos lehet a kiválasztásnál. Mindenképpen vegyük figyelembe a hidraulikus teljesítményt, a szivattyú szállítási kapacitását, a maximális emelőmagasságát és a munkapontját, valamint a szállítandó közeg típusát, szennyezettségének mértékét.
 

Melyek a legnépszerűbb márkájú szennyvíz szivattyúk?

A legnépszerűbb márkák közé szennyvízszivattyúk tekintetében a Wilo, Pedrollo, Grundfos és Zenit tartoznak. És íme egy-egy példa a különböző szennyvíz szivattyúkhoz:

1. Zenit GR BluePRO darálós szennyvíz szivattyú

Ez egy megbízható, hosszú élettartamú szennyvíz szivattyú, mely olyan daraboló vágószerkezettel van felszerelve, mely percenként akár 69.000 vágásra is képes.
Motorja termikus védelemmel ellátott, valamint az egyfázisú modellek belső kondenzátorral és vezérlődobozzal felszereltek. A háromfázisú modellek pedig motorvédelmi relével rendelkeznek. Úszókapcsolós és úszókapcsoló nélküli kivitelben is elérhető.
Szűretlen kommunális szennyvíz - melyek akár szálas, rostos anyagokat is tartalmazhatnak – és fekáliás szennyvíz szállítására tervezték meg.
Hordozható és rögzített módon is telepíthető. Víz alá merítve kell telepíteni úgy, hogy merülési mélysége ne haladja meg a 20 métert.

2. Grundfos Unilift KP szennyvíz szivattyú enyhén szennyezett vízre

Ez egy nagyon felhasználóbarát szivattyú könnyű súlyának és ezáltal könnyű hordozhatóságának köszönhetően. Egyszerűen karbantartható és automatikus működésre is képes. Túlterhelés elleni védelemmel és visszacsapószeleppel felszerelt, ám a legfontosabb kiemelni, hogy opcionálisan akár szintkapcsolóval is választható. A szintkapcsoló azért előnyös, mert nem tud elakadni. Kettős tengelytömítésű, a tömítések között pedig zsírral van kitöltve.
Tiszta, enyhén szennyezett vizek, sós vizek és szürkevizek szivattyúzására alakították ki. Háztartási szegmensben, valamint kisebb ipari és építőipari feladatoknál alkalmazhatjuk.
Állandó és hordozható szivattyúként is telepíthető.

3. Wilo HiSewLift szennyvízátemelő

Ez egy automatikus üzemű, csatlakozásra kész és nagyon felhasználóbarát berendezés, mely rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Vágóművel és termikus motorvédelemmel, beépített visszafolyásgátlóval van felszerelve. Kiviteltől függően a WC kagyló mellett két vagy több külső csatlakozóval rendelkezik. A kellemetlen szagoktól való védelem miatt egy beépített aktívszén-szűrővel ellátott. Ezen kívül elmondhatjuk róla, hogy rendkívül csendes üzemelésű és villamos energia fogyasztása is alacsony.
Jellemzően a háztartási szektorban népszerű. Fekáliát is tartalmazó szennyvizeket tud szállítani. Telepítésénél arra kell odafigyelnünk, hogy az időjárás hatásaitól védett, száraz helyre építsük be.

4. Wilo Rexa MINI3 szivattyú normál szennyvízre

Ez a búvárszivattyú kiváló hidraulikával, nagy megbízhatósággal és magas üzembiztonsággal jellemezhető a legjobban. Vortex rendszerű, nyitott járókerekei vannak, motorja pedig termikus hővédelemmel felszerelt. Ez a típus úszókapcsolóval ellátott, így automatikus működésű. Speciális jellemzője, hogy a nagy űrtartalmú tömítőkamrája és kettős tengelytömítése hosszabb karbantartási időt tesz lehetővé.
Ez egy igazi háztartási, ház körüli szivattyú, de kisebb ipari feladatok elvégzésére is alkalmas. Szennyvíz, kézmosóvíz, tusoló- és fürdőkádvíz, mosógépből származó víz, esővíz, drénvíz szivattyúzására képes, de akár fekáliás szennyvizet is tud szállítani.
Állandó és hordozható módon is telepíthető. Kialakításának köszönhetően keskeny drénvíz aknákba is beépíthetjük.