Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fűtési szivattyúk

Rendezés:
Cikkszám: 2120639
Raktáron (azonnal átvehető)
157.990 Ft (124.402 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2120640
Raktáron (azonnal átvehető)
169.990 Ft (133.850 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2120641
Raktáron (azonnal átvehető)
208.990 Ft (164.559 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2120642
Raktáron (azonnal átvehető)
159.990 Ft (125.976 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2120643
Raktáron (azonnal átvehető)
169.990 Ft (133.850 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2120644
Raktáron (azonnal átvehető)
216.990 Ft (170.858 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2120645
Utolsó 1 db raktáron (azonnal átvehető)
255.800 Ft (201.417 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2120646
Rendelhető (3-5 munkanap)
318.990 Ft (251.173 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2120647
Raktáron (azonnal átvehető)
392.900 Ft (309.370 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2120648
Rendelhető (3-5 munkanap)
645.000 Ft (507.874 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2120649
Raktáron (azonnal átvehető)
396.990 Ft (312.591 Ft + ÁFA)
Cikkszám: 2120650
Raktáron (azonnal átvehető)
429.990 Ft (338.575 Ft + ÁFA)

 

A fűtési keringető szivattyúkról néhány szóban

 

Mikor használjunk fűtési keringető szivattyút?

Ezek a készülékek az örvényszivattyúk csoportjába sorolhatóak. A fűtési keringető szivattyúk szerepe az, hogy a meleg fűtővíz keringetését biztosítsák a különböző fűtési csőhálózatokban. Magyarán szólva ezek a szerkezetek kardinális szerepet töltenek be a fűtési rendszerekben. A fűtésen kívül pedig hűtéshez és bizonyos típusok esetében használati víz keringetéshez is használhatjuk őket. A keringető szivattyúkat főként a háztartási, lakossági és az ipari szegmensben alkalmazzák. A nagy teljesítményű típusok a családi házakban, a különböző intézményekben, valamint az ipari szektorban előforduló keringetési feladatok elvégzéséhez alkalmazhatóak.

A fűtési keringető szivattyúk számos előnnyel bírnak.
Alapvetően működésük miatt az épületek helyiségeiben elérhetjük a számunkra legkényelmesebb, legmegfelelőbb hőmérsékletet. Jellemzően alacsony zajszintűek, hatékonyan működnek, típustól függően kevés karbantartást igényelnek vagy egyáltalán nem igényelnek karbantartást, valamint esetükben a kiváló ár-érték arány sem elhanyagolható tény. A keringető szivattyúkról tudni kell azt is, hogy áruk az általuk hozott teljesítmény arányában változik.
 

Hogyan működik egy fűtési szivattyú?

Ahogyan azt korábban írtuk, a keringető szivattyúk az örvényszivattyúk családjába tartoznak, így pár szóban összefoglalnánk az örvényszivattyúk általános működését. Ezeket a vegyiparban, az élelmiszeriparban, az energiaiparban, a gépiparban, az épületgépészetben és a háztartásokban használják. Globálisan minden örvényszivattyúra jellemző, hogy a folyadék tengelyirányban lép be a járókerékbe. A tengelyt mindig egy villanymotor hajtja és ezen fekszik a járókerék is.

Ahogy korábban is említettük a fűtési rendszerekben lévő folyadék keringetését szinte teljes egészében a keringető szivattyúk biztosítják mechanikai erő felhasználásával. A keringető szivattyúk gondoskodnak arról, hogy a víz az egész rendszerben átfolyjon, ami pedig több részből áll, például kazánból és radiátorból. A fűtési szivattyú ezekhez a részekhez juttatja el a szállított folyadékot (többnyire fűtővizet) lehetőleg minimális energiaveszteséggel.
A körforgás lényege, hogy a víz amint elhagyja a fűtőtesteket és visszaérkezik a kazánhoz, akkor annak hőmérséklete lecsökken, melyet aztán a kazán újra felmelegít.

A fűtő- vagy hűtőfolyadék belép a szivattyú testbe, és a járókerék segítségével - melyet a villanymotor által létrehozott forgatónyomaték mozgat – tovább halad. A járókerék lapátok mozgatják a vizet, majd eközben a víz áramlási sebessége megnő és végül kijut a járókerékből. A víz miután kilépett a járókerékből egy csigaházban halad és végül a nyomóoldali csatlakozáson keresztül távozik a szivattyúból. Tehát a szivattyú járókereke közvetíti az áramoltatott közeg szállításához szükséges energiát, amit a villanymotor forgat meg. A szivattyúk járókereke közvetlenül a meghajtó motor tengelycsonkjára csatlakozik, de legtöbbször külön csapágyazott tengellyel felszerelt.

A keringető szivattyúk általában egyfokozatúak abból kifolyólag, hogy emelőmagasságuk a szállított térfogatáramhoz képest alacsony.

Fontos, hogy ezeket a szivattyúkat szakszerűen töltsük fel és időnként légtelenítsük őket, valamint nem elhanyagolható a helyes beépítés sem. Ezen tényezők összessége hozzájárul élettartamuk megnöveléséhez.
 

Miért kell légteleníteni a keringető szivattyút?


A vízrendszerek működését veszélyeztetik a vízhálózatba kerülő és a működés során keletkező és felszabaduló gázok. A levegő hálózatba kerülése ellen nem elég egy zárt fűtési rendszer létrehozása. Még egy tökéletesen megtervezett és kivitelezett fűtési rendszerben is kiválhat a levegő, így légtelenítenünk kell minimum kétszer. Először akkor kell légteleníteni, mikor a berendezést összeszerelik, megtörténik a sikeres nyomáspróba és a fűtési rendszert feltöltik fűtőfolyadékkal. Másodjára pedig akkor, amikor a rendszert felfűtjük, mivel ekkor a vízben lévő levegő mikrobuborékok formájában is ki fog válni.

A légtelenítést kétféleképpen végezhetjük el. Egyrészt a hagyományos légtelenítési módszerekkel, másrészt pedig abszorpciós légleválasztók használatával.

A keringető szivattyúk motorja mágneses, kompakt forgórész technológiával működik. Ezek a készülékek manapság már nagyon fejlettek és minimum egy LED kijelzővel és egy szigetelőhéjjal vannak ellátva.

Általában még éjszakai üzemmódban is tudnak működni, ezért hatékonyan tudják szabályozni vízigénynek megfelelően a szivattyú teljesítményét.

A szivattyút tehát úgy kell beüzemelni, hogy először feltöltjük, légtelenítjük, majd ezután be kell állítani a szabályozási módot és a szállítási magasságot egy gomb segítségével.
 

Hogyan épülnek fel ezek a szivattyúk?

A keringető szivattyúk egy szivattyúházból, egy motorból, egy járókerékből és egy tömítésből épülnek fel.

A legfontosabb részei közé tartozik a ki- és a beömlő nyílás, a szivattyú nyomás beállítása, az elektromos csatlakozók és a légtelenítő csavar.
A kiömlő nyíláson keresztül távozik a víz és ezen a részen keresztül tud visszajutni a központi fűtési rendszer többi részéhez. A szállított közegnek egy meghatározott áramlási sebességgel kell kilépnie.
A beömlő nyílás a központi fűtővíz szivattyúba való visszavezetéséért felelős.
Jellemzően a szivattyú testreszabásához rendelkezésünkre áll egy beállító tárcsa, vagy forgó gomb melynek beállítása után a szivattyú képes a kívánt sebességgel vizet nyomni.
Az elektromos csatlakozók egyértelműen a berendezés működéséért felelnek. A légtelenítő csavar elengedhetetlen, mivel rendszeresen és kötelezően légteleníteni kell a rendszert.
 

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a számunkra megfelelő fűtési keringető szivattyút?

Mielőtt vásárlunk egy keringető szivattyút, mindenképp gondoljunk át néhány szempontot, ami alapján ki tudjuk választani a számunkra megfelelőt.

Elsődlegesen a felhasználás módját és helyét gondoljuk végig.

Ha cserére vagy új szivattyúra van szükség, akkor mindenképp ki kell számolni vagy következtetni a gyakorlati tapasztalatokból a rendszer szükségleteit.

Először számoljuk ki a szükséges szállítókapacitást, ami az eszköz egy által szállított folyadék térfogatának mennyisége egységnyi idő alatt. Ennek mértékegysége l/h vagy m3/h. A másik fontos szempont pedig az ún. emelőmagasság meghatározása, vagyis az, hogy a szivattyú milyen magasra képes felemelni a folyadékot. Ezt másnéven a szivattyú nyomásának nevezzük.

A kalkuláció során figyelembe kell venni, hogy a fűtött helyiségben lévő szigetelt csövek esetén 10 W/m, a fűtetlen helyiségekben lévő szigetelt csövek esetén pedig 20 W/m veszteséggel kell számolnunk. A maximálisan megállapított áramlási sebesség a csővezetékben 1 m/mp, ám a rézcsöveknél ez az érték a zaj és a korrózió elkerülése miatt 0,5 m/mp.

Vegyük figyelembe azt is, hogy zajlott-e felújítás az eredeti szivattyú telepítése óta és hogy szereltek-e fel új nyílászárókat az épületre. Fontos a falak külső szigeteltsége, valamint hogy a házban mennyire újak a termosztatikus szelepek.

Ha padlófűtéses rendszerhez használunk keringető szivattyút, akkor a méret meghatározásánál a leghosszabb fűtési körben mérhető nyomásveszteséget is figyelembe kell venni.

Afelől is tájékozottnak kell lennünk, hogy az épületen belül vegyes tüzelésű kazánt vagy napkollektoros fűtést alkalmaznak.
 

Mik a legkedveltebb keringető szivattyú márkák?

A legkedveltebb keringető szivattyú márkák a Wilo és a Grundfos, melynek igen népszerűek a termékei.

A Wilo termékei nedvestengelyű keringető szivattyúk. Ezek menetes csatlakozásúak, valamint egy beépített elektronikus teljesítményszabályozással és EC motorja pedig egy blokkolási áramot álló tekercseléssel van ellátva. Ezeket a termékeket elsődlegesen meleg vizes fűtéseknél, ipari keringető berendezéseknél és klímaberendezéseknél használják. De családi és ikerházakhoz, illetve legfeljebb hat lakásból álló társasházakhoz is ajánlott. A Wilo összes terméke a keringető szivattyúk közül „A” energiaosztályú. Az ECM technológiának köszönhetően kiugró a hatásfoka. Ezek a szivattyúk beépített motorvédelemmel, LED kijelzőkkel vannak felszerelve, melyen jól nyomon követhető a fogyasztás. Ezen kívül légtelenítési funkcióval is rendelkeznek. Ezek a szivattyúk könnyen beépíthetőek, így a telepítés nem okoz problémát.
Ilyen termék például kisebb méretben aWilo Yonos PICOnagyobb méretben pedig aWILO Yonos MAXO. Weboldalunkon tovább olvasva bővebb információt kaphat róla.

A Grundfos termékei is kiemelkedő helyet foglalnak el a keringető szivattyúk között. Ezek mindegyike univerzális, prémium berendezésnek minősül és szinte az összes kazánhoz illeszkednek. Ezek a szivattyúk jellemzően kompakt kialakításúak, egyszerűen csatlakoztathatóak és strapabíróak, mert jól bírják a magas környezeti hőmérsékletet. Energiahatékonyak és hosszú élettartammal bírnak, ezen felül alacsony zajjal üzemelnek. Kazánokhoz, padlófűtéshez, keverőkhöz, használati meleg víz rendszerekhez és biomassza fűtéshez is alkalmazhatjuk őket. Ezek a termékek szintén „A” energiaosztályúak.
Ilyen termék például: kisebb méretben aGrundfos Alpha1nagyobb méretben pedig a Grundfos MAGNA1. Weboldalunkon részletes információt találhat erről a termékünkről is.